Matkailuajoneuvojen sähkökytkennöistä

Hyviä asioita muistaa kytkentöjä ajoneuvoihin tehdessä:

● AINA monisäikeistä kaapelia autoon/vaunuun. Ei ikinä jäykkää sähköasennuskaapelia kuten MMJ:tä, koska se katkeaa tärinästä. Tämä koskee ihan yhtä lailla myös 230V kytkentöjä ajoneuvoissa.

 Jos johtimien toisiin päihin ei tule mitään puristettavia liittimiä, laitetaan niihin holkit. Säikeiden pyöritys ei riitä, ja tinattu johdonpää katkeaa tärinästä. Johdonpääteholkkeja saa Motonetista ym. eivätkä ne maksa juuri mitään, ja niillä voi varmistaa pysyvän ja katkeamattoman liitoksen. Holkkeja voi puristaa menestyksekkäästi kunnollisilla edellämainituilla pihdeillä. Sama holkituksen välttämättömyys pätee myös jatkoroikkiin.

 Jos käytät kaapelia, jossa on sininen ja musta/ruskea johdin, on 12V kytkennöissä tapana kytkeä sininen plussaksi, koska mustaa on ajoneuvokytkennöissä tapana käyttää miinusjohtona. Tämä voi tuntua vahvasähköasentajasta nurinkuriselta, mutta niin tehtaillakin tehdään ja on tehty iät ajat muidenkin laitteiden kanssa.

 Nippusiteitä kannattaa käyttää säästelemättä tärinän ym. aiheuttamien irtoamisten ehkäisemiseksi.

 Dokumentoi johonkin mitä olet tehnyt. Saatat kiittää itseäsi myöhemmin, ja myöskin ajoneuvosi seuraava omistaja kiittää.

Ei näin