torstai 21. heinäkuuta 2016

Peruutuskamera

Romukasassa oli ollut jo muutaman vuoden kaverilta saatu 7-tuumainen näyttö, jossa on kaksi analogista komposiittisisäänmenoa, VGA sekä kosketus USB:lla ulos. Siihen oli myös hyllyssä halpa kiinalainen kamera. Näitä ei tullut ikinä asennettua vanhaan autoon, joten ne menivät nyt uuteen. Koko asennuksen kallein osa oli loppujen lopuksi parin kympin hintainen signaalikaapeli kameran ja näytön väliin.Samalla kojelaudan päälle tuli pinta-asennettava tupakansytytinpistoke. Fordissa on sama hölmöys kuin Fiatissakin, että auton tehdasasenteisiin tupakansytyttimiin tulee jatkuva virta. Sellainen ei sovellu dashcamille, joka osaa käynnistyä ja sammua itse sähköntulosta riippuen. Eikä peruutuskamerankaan tarvitse toimia kuin ajossa. Jatkossa samaan näyttöön on tarkoitus kytkeä Raspberry Pi, johon tehdään karavaanausta varten suunniteltu ohjelmisto. Siihen on saatava ainakin navigointi, GPS- ja OBD-loggerit ja mahdollisesti 4G-WLAN hotspot.

Kojelaudan sisältä löytyi johto, johon tulee virta vain kun avain on ON-asennossa. Siitä oli helppo ryöstää ohjausvirta releelle, jolta uusi tupakansytytinpistoke sekä peruutuskamera saavat nyt virtansa. Veijo Ford on ollut fiksu, ja laittanut akkujen ja pääsulakerasian luo kuljettajan penkin taakse 3kpl 60A esisulakkeiden takana olevia ulosottoja, joiden perään voi asentaa lisävarusteita. Ulosotot ovat M6-kierteellä olevia tappeja. Sieltä meneekin nyt 4mm² kaapeli kojelaudan alle releelle, ja edelleen pienempien lattasulakkeiden kautta laitteille.


Kuvissa monitori ja tupakansytytinrasia ovat vielä asentamatta kiinni. Meneillään on kameran suuntaus. Asennuspäivä oli tietenkin koko kesän kuumin päivä, jolloin lämpötila oli ulkosalla 30°C tienoilla ja autossa sisällä jossain paljon korkeammalla. Eipähän palellut!