perjantai 17. heinäkuuta 2015

Evenskjer - Saltstraumen

Reissun neljännen päivän aamu oli sateinen ja kolea. Liikkellelähtö tapahtui noin klo 13. Säätiedotteet näyttivät siltä, että Lofooteilla sataisi, ja sen jälkeen olisi luvassa kenties parempaa. Alkuperäinen suunnitelma oli jatkaa Tjeldsundbrua campingista Lofootteja pitkin kohti etelää ja niiden jälkeen tulla mantereen puolta pohjoiseen. Sääennusteiden takia päätimme muuttaa reitti kulkemaan toiseen suuntaan. Ensimmäiseksi ajettiin Lødingenin satamaan.


Lødingenin satamasta matka jatkui Torghatten Nord -varustamon Barøy-laivalla mantereen puolelle Bognesiin, josta keula kohti etelää ja Saltstraumenia. Laivaliput ostetaan jonossa suoraan auton ikkunalle tulevalta rahastajalta, jolle käy kortti. Kuskin lippu kuuluu auton hintaan, ja meidän automme hinnoiteltiin yli 6m mukaan. Kahdelta aikuiselta, kolmelta lapselta ja matkailuautolta matka maksoi 664 NOK eli noin 77 €.

Maisemat Bognesin ja Saltstraumenin välillä ovat kerrassaan huikeita. Pysähdyksiä oli muutamia satunnaisilla levähdysalueilla, sekä Kråkmotinden-vuoren luona. Tuo vuori on melkein kuin Saana-tunturille olisi annettu steroideja.
Matka jatkui edelleen Fausken kautta Bodøtä sivuten Saltstraumeniin. Norjalaisilta on mennyt melkoinen määrä dynamiittia tuota tietä tehdessä, sillä välillä on parikymmentä tunnelia, joiden pituus on kaikkea 30 metrin ja neljän kilometrin väliltä. Vuorilla oli tänä vuonna poikkeuksellisen paljon lunta kylmän kesän takia.

Pluscamp Saltstraumeniin saavuimme hieman ennen iltakahdeksaa. Respassa töissä ollut tyttö ei ollut ajan tasalla tehtäviensä kanssa, koska kuittasi ettei tiedä onko vapaita sähköpaikkoja ja kehotti käymään itse katsomassa. Paikka oli jo niin täynnä, ettei sähköpaikkoja ollut enää vapaana, joten jäimme sähköttömille paikoille.

Ilta menikin sitten lämminvesiletkua vaihtaessa (ks. 16.7.), jonka vaihtaminen ei todellakaan ollut helppo homma, koska toisen pään liitos sijaitsi todella ahtaassa paikassa. Kuitenkin vaihto lopulta onnistui. Saltstraumenin salmessa olisi Euroopan voimakkain vuorovesivaihtelu virtoineen, mutta se jäi tuon remontinteon takia tällä kertaa näkemättä. Harmi sinänsä, mutta ehtii sen katsoa toisella kerralla. Tärkeintä oli saada vesijärjestelmä kuntoon sillä hetkellä.


Päiväetappi ilman noin 25km laivamatkaa huomioimatta oli 257 km ja kotoa oli ajettu tähän mennessä 1668 kilometriä. Leirintämaksu 2 aikuiselta ja 3 lapselta 220 NOK eli n. 25 €.

Alla päivän koostevideo, joka kannattaa katsoa erillisessä ikkunassa suurikokoisena ja HD-tilassa.