tiistai 21. heinäkuuta 2015

Sandsletta - Stetind - Ballangen

Kahdeksas päivä. Matkaan lähdimme hyvissä ajoin ennen puolta päivää. Sääkin alkoi parantua selvästi, koska Lofootit olivat jäämässä taakse, kuinkas muutenkaan. Lofast on hyvä ja nimensä mukaisesti nopea väylä. Ensimmäinen varsinainen reittikohde oli Lødingen, ja matkalla sinne oli useita tunneleita, joista pisin Sørdaltunnelen, jonka pituus on peräti 6338 m. Lødingenissä ohjelmassa oli käynti ruokakaupassa sekä ruokailu pizzeria Mama Rosassa.Sen jälkeen jälleen laivaan kohti 24 km päässä olevaa Bognesia. Sama laivareitti siis, kuin neljä päivää aiemmin, mutta tällä kertaa laivana oli Torghatten Nord -varustamon M/F Lødingen eikä M/F Barøy, kuten edellisellä kerralla. Se on tosin samanlainen laiva, kuten myös M/F Værøy, jolla menimme Bodøsta Moskenesiin kolme päivää aiemmin. Kaikki ovat Remontowa shipbuildingin Puolassa Gdańskin telakalla rakentamia maakaasukäyttöisiä aluksia. Vain sisustuksessa on pieniä eroja laivojen välillä. Laivamatkan hinta tälläkin kertaa 664 NOK eli noin 76 €.

Bognesissa ei tällä kertaa käännyttykään kohti etelää, vaan siellä tarvitsi ajaa vain toiselle laiturille ja edelleen Melshorn-lautalle, joka kulkee Bognesin ja Skarbergetin väliä. Tämä vajaan 9 kilometrin pituinen lauttayhteys on osa E6-valtatietä. Lauttamatka maksoi 345 NOK eli vajaat 40 €.
Seuraava kohde oli Norjan kansallisvuori, Stetind. Sinne on ajettava viitisentoista kilometriä E6-valtatieltä sivuun, mutta se on sen arvoista. Matkalla on kaksi tunnelia, joista pidempi Stetindtunnelen on 2730 metriä ja alittaa Stetindin. Tunneli oli remontissa, joten siellä ei ollut valaistus päällä. Stetind on mahtava vuori ja kohoaa viereisen vuonon pinnasta jyrkästi aina 1392 metrin korkeuteen. Huippua luultiin ennen mahdottomaksi saavuttaa, kunnes sinne onnistuttiin kiipeämään vuonna 1910. Nykyään se on suosittu vuorikiipeilykohde ja vuoren juurella olikin suomalainen seurue valmistelemassa kiipeilyvarusteitaan.


Stetindillä otimme reilusti valokuvia ja ihailimme vuorta. Pilvetkin väistyivät sopivasti, että huippu näkyi. Jonkin ajan kuluttua starttasimme ja käänsimme keulat takaisin kohti Ballangenia. Sääkin parantui olennaisesti ja Ballangen campingiin saavuimme noin kello 19. Aluetta ei ole turhaan kehuttu, sillä palveluita ja muuta löytyy aina uima-altaista ja vesiliukumäestä lähtien. Leirintämaksu matkailuautolta, 2 aikuiselta ja 3 lapselta 265 NOK eli noin 30 €.
Päiväetappi ilman laivamatkoja oli 169 kilometriä ja mittariin oli alusta kertynyt 2103 km. Puoliväli oli siis ylitetty sekä päivissä että kilometreissä.

Päivän videokooste on vajaat 27 minuuttia. Kannattaa katsoa HD:na ja isokokoisena.