lauantai 18. heinäkuuta 2015

Saltstraumen - Moskenes

Päivä numero 5/15. Liikkeelle Saltstraumenista lähdimme ennen puolta päivää, kun pakolliset huoltotoimenpiteet kuten tiskaamiset oli saatu tehtyä. Ensimmäinen etappi oli Bodøssä sijaitseva Norjan ilmailumuseo, jossa Tapsa oli käynyt jo aikaisemmin ja tiesi sitä suositella. Museo on Bodøn lentokentän vieressä ja hieno käyntikohde, joka koostuu kahdesta suuresta hallista. Toisessa hallissa on siviili-ilmailupuoli ja toisessa sotilasilmailupuoli sekä paljon muutakin toisen maailmansodan ajan esineistöä. Pääsyliput (2+3) maksoivat 330 NOK eli 38 €.Ilmailumuseon jälkeen käväisimme läheisellä Essolla tankkaamassa ja ostamassa H4-polttimoita, koska kuskin puolen ajovalo oli pimeänä. Polttimot eivät olleet sen kalliimpia kuin Suomessa, vaikka Norja muuten onkin melko kallis maa. Seuraavaksi suuntasimme satamaan, jossa olikin yllätykseksemme jo varsin pitkä jono Moskenesiin vievälle lautalle, vaikka mukamas läksimme ajoissa. Emme mahtuneet ensimmäiseen lauttaan, joten jäimme muutamaksi tunniksi odottamaan seuraavaa. Odotusaika kului leppoisasti texmex-ruokaa kokatessa ja syödessä sekä kahvitellessa.


Torghatten Nordin Værøy-laiva starttasi klo 18 kohti 94 km päässä olevaa Lofoottien eteläpäätä ja siellä sijaitsevaa Moskenesin kylää. Matka maksoi 6-7 m matkailuautolta, 2 aikuiselta ja 3 lapselta 2076 NOK eli 240 € ja rahastus toimi kortilla suoraan auton ikkunalta kuten Lødingenissäkin. Moskenes campingista oli varattu puhelimitse paikat jo etukäteen, joten sen suhteen ei tarvinnut jännittää lainkaan. Laivamatka kesti vajaat kolme ja puoli tuntia, joten olimme perillä sateisessa Moskenesissa iltayhdeksän jälkeen. Moskenes campingille oli satamalaiturilta vain parisen sataa metriä.
Leirintämaksu 270 NOK eli 31 €. Alueella on matkailuajoneuvoille sorapohjaiset "pilttuut", joiden välissä nurmikkoa. Suihkusta sai lämmintä vettä 10 NOK kolikoilla. Siinähän on tietenkin tarkoituksena lämpimän veden säännöstely, ei rahastus. Leirintäalueella oli vielä pubi auki klo 23:een, joten siellähän oli käytävä testaamassa norjalaista olutta. Tuoppi maksoi 75 NOK, eli reilut 8 euroa.

Päivän ajomatka oli vain 32 kilometriä, ja kokonaismatka kotoa tasan 1700 km. Kokonaismatkassa mukana eivät ole laivoilla tehdyt matkat, vaan ainoastaan matkamittarin lukema.

Videossa kooste päivästä. Kannattaa katsoa isokokoisena HD:na.